سخنگوي کميسيون ويژه بررسي برجام مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: عراقچي تاکيد کرد که نقض قطعنامه موجب بازگشت تحريمها نميشود.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، حسين نقوي حسيني در گفتوگو با خبرنگار شبکه اطلاع رساني راه دانا با بيان اينکه ششمين نشست کميسيون ويژه بررسي برجام امروز برگزار شد، توضيح داد: جلسه امروز با حضور آقايان عراقچي، تختروانچي، قشقاوي از وزارت امور خارجه تشکيل شد. رياست جلسه بر عهده آقاي زاکاني و با حضور کليه اعضا بود.
نماينده مردم ورامين و پيشوا در مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: در ابتداي جلسه نکاتي پيرامون مباحث قبلي مطرح شد. بحث گفتوگوي ويژه شبکه دو نيز عنوان شد که زاکاني توضيح داد اولا قبل از حضور و در هنگام دعوت، به اينجانب اطلاع داده نشد که ميهماني از دولت و تيم مذاکرهکننده حضور خواهد داشت. بلکه در بين راه به اينجانب اطلاع دادند و ديگر اينکه ما مطابق مصوبه کميسيون بناي مناظره با هيچکس را نداشته و نداريم چون ما در مقام قضاوت و داوري هستيم نه مخالفت يا مخالفت.
وي اظهار داشت: پس از توضيحات اوليه، عراقچي وارد بحث شد و با تاکيد بر بيانات مقام معظم رهبري در ملاقات نمايندگان مجلس خبرگان با معظمله، تعبير خودشان را از بيانات حضرت آقا بيان کردند و باز هم بهعنوان نظر کارشناس تصويب برجام در مجلس را صلاح ندانستند.
نقوي حسيني با بيان اينکه عراقچي در ادامه به نقش مجلس اشاره کرد، گفت: وي بر اين باور است که مجلس به برجام اگر بهعنوان يک معاهده نگاه نکند، ميتواند نقش قويتري ايفا کند؛ چون وقتي که معاهده سند و به تصويب مجلس برسد، قانون ميشود و خودمان را به دست خودمان ملزوم کردهايم. وي در ارتباط با ابعاد حقوقي قطعنامه و برجام توضيح داد که شوراي امنيت فعاليت هستهاي جمهوري اسلامي را تحت فصل هفتم منشور ملل متحد قرار داده بود.
سخنگوي کميسيون ويژه بررسي برجام ادامه داد: عراقچي همچنين عنوان کرد قطعنامههاي قبلي ممکن است به لحاظ تحريمهاي اعمال شده، مهم نبوده باشند، ولي مجوزي بود براي اقدامات تحريمي ساير دولتها مثل آمريکا و همپيمانان آنها و چنين اقدامات تحريمي آنها به سوي اجماع جهاني و تبعيت ساير کشورها از تحريم پيش ميرفت ولي قطعنامه 2231، موضوع هستهاي را ذيل فصل 25 تعريف ميکند.
وي اظهار داشت: به گفته اين عضو ارشد تيم مذاکره کننده کشور خروج از ذيل فصل هفتم يکي از دستاوردهاي حقوقي قطعنامه 2231 است. نکته ديگر اينکه شوراي امنيت در اين قطعنامه، برنامه هستهاي ايران را با چشمانداز تجاري شدن آن مورد تاييد قرار ميدهد. بنابراين برنامه هستهاي که تهديد عليه امنيت و صلح جهاني ميشد، حالا مورد تاييد قرار گرفته و نه تنها اقدام عليه صلح و امنيت جهاني محسوب نميشود، بلکه آن را مورد تاييد قرار ميدهد و کشورها تشويق ميشوند با ايران و برنامه هستهاي آن همکاري کنند.
اين نماينده ادامه داد: وي گفت که برجام ضميمه قطعنامه است و ارزش قطعنامههاي شوراي امنيت سازمان ملل را دارد. اما قطعنامه بخشي از برجام نيست. يعني نقض برجام موجب بازگشت تحريمها ميشود، اما نقض قطعنامه موجب بازگشت تحريمها نميشود. مطابق قطعنامه تحريمهاي تسليحاتي و موشکي بلافاصله لغو نميشود. از نظر ما هم لغو تحريمهاي تسليحاتي و موشکي خط قرمز نبوده و نيازي هم به لغو نداشتيم چون در اين زمينه به پيشرفتهاي قابل ملاحظهاي دست يافتيم و تحريمهاي آن را هم رعايت نميکنيم. بنابراين آورده شدن تحريمهاي تسليحاتي و موشکي در قطعنامه، يعني اينکه نقض آن موجب بازگشت تحريمها نميشود و ما اجازه نداديم که چنين محدوديتي در توافق بيايد چون خط قرمز ما بود که الزامآور براي ما نباشد، چون امنيت کشور مهم تر از اين بود که توافقي صورت پذيرد.
نقوي حسيني با بيان اينکه بحث برنامه موشکي در جلسه امروز کميسيون ويژه نيز مطرح شد، اظهار داشت: عراقچي در ادامه گفت که برنامه موشکي جمهوري اسلامي را با سرعت بيشتر و بدون محدوديت پيش خواهيم برد. در حوزه نظامي و تسليحاتي نيز مطابق قطعنامه 2231 آورده شد که خريد و فروش تسليحاتي از ممنوعيت قطعنامه قبلي به محدوديت مورد به مورد براي مدت نيمسال تبديل شده که اولا براي ما لازمالاجرا نيست، ثانياً مدت آن محدود است و ثالثاً ما را محدود نميکند.
به گفته عراقچي، کميسيون مشترک ماموريت صدور مجوز دارد براي خريد اقلام، تجهيزات و مواد مورد نياز حوزه هستهاي که چنين مجوزهايي به طور طبيعي صادر ميشود مگر اينکه مسائل تجاري- رقابتي مطرح شود. بنابراين آنچه که قبلا ممنوعيت داشته، به محدوديت تبديل شده است. البته لازم به توضيح است که کانال خريد، مشمول اقلام نظارت نميشود، بلکه فقط شامل فعاليتهاي هستهاي صلحآميز ميشود.
در بخشي ديگر از جلسه اعضاي کميسيون به طرح سوالات و نقطهنظراتشان در ارتباط با ابعاد حقوقي برجام پرداختند. نبويان، بذرپاش، زارعي، کوثري، رسايي، کارخانهاي، اميرآبادي، زاهدي، آقامحمدي، ابوترابي، منصوري آراني از جمله نمايندگاني بودند که سوالات حقوقي خود را مطرح کردند.
نقوي حسيني در اين باره گفت: عراقچي پيرامون سوالات مطرح توضيح کامل داد از جمله اينکه قطعنامه 2231 موضوع هستهاي را از ذيل فصل هفتم منشور ملل متحد خارج کرده است، کميسيون مشترک مربوط به اقلام غيرنظامي غيرهستهاي است، برگشتپذيري دوطرفه است و ما هم به همان اندازه حق داريم که طرف مقابل حق دارد، عدم پايبندي طرف مقابل برعهده ما است.
وي ادامه داد: معاون حقوقي وزارت امور خارجه کشور همچنين مطرح کرد اگر ما تشخيص دهيم طرف مقابل پايبندي ندارد، به اقدامات خود ادامه خواهيم داد، لغو تحريمها به لحاظ حقوقي مطابق خط قرمز نظام تعريف شده و مراحل آن کاملا شفاف است. نسبت به نقش مجلس، ما تابع نظرات حقوقي و تشخيص مجلس هستيم، توافق ژنو يک آتشبس موقت بود براي دستيابي به توافق نهايي، توافق ژنو ايستادن دو طرف در سرجاي خودشان بود. آنها تحريمهاي بيشتر نکنند و ما هم فعاليت بيشتر در غنيسازي نکنيم الا اينکه ما پذيرفتيم که مواد 20 درصد را اکسيد کنيم و طرف هم پذيرفت اجراي قانون کاهش صدور نفت ايران اجرا نشود و متوقف شود، برخي کانالهاي بانکي براي خريدهاي غذايي و دارويي ايجاد کردند و مقداري از پولهاي بلوکه شده ما هم آزاد شود.
به گفته اين عضو ارشد تيم مذاکره کننده کشور، يکي ديگر از ويژگيهاي مهم توافق ژنو اين بود که افق نهايي مذاکرات مبني بر حق غنيسازي ايران بايد مورد قبول واقع شود. وي در پاسخ به اين سوال که بالاخره آيا قطعنامههاي شوراي امنيت کاغذ پاره هست يا خير؟ گفت که ما هرگز نگفتيم قطعنامهها کاغذ پاره است، بلکه معتقديم عواقب مختلف از ابعاد مختلف دارد ولي براي ما "امنيت ملي" کشورمان مهمتر از آن عواقب است. پس آن قسمت از قطعنامه که مربوط به امنيت ملي کشورمان است را اجرا نميکنيم.
سخنگوي کميسيون ويژه بررسي برجام در مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: جلسه بعدي کميسيون فردا (دوشنبه) با حضور تيم جليلي و همکارانشان برگزار خواهد شد.